Sävsjö kommunvapen

Bli språkvän

Bli språkvän

Många flyktingar saknar personliga kontakter med svenskar. För att öka möjligheterna till integration i samhället och samtidigt ge Sävsjöbor nya perspektiv och kunskap om andra kulturer behövs möten. Ett ömsesidigt utbyte mellan individer/familjer skapar ett bättre klimat för integration i kommunen och blir därmed en bättre kommun att leva i.

Hur gör man?

  1. Du anmäler dig till att bli språkvän genom att fylla i formuläret nedan. Du kan anmäla dig ensam, i par, som familj eller en liten grupp vänner.
  2. Efter anmält intresse görs en matchning av nyanländ och svensk utifrån gemensamma erfarenheter, intressen, ålder, familjesituation och individuella önskemål. Kvinna matchas med kvinna och man med man.
  3. Ni inbjuds sedan till ett första möte på Jobbhuset i Sävsjö där ni blir presenterade för varandra. Därefter sköter ni kontakten själva och träffas så ofta ni kan och vill. Personal på Jobbhuset kan alltid kontaktas vid behov och ansvarar för att eventuella problem hanteras korrekt. Kontakten följs upp efter cirka tre och sex månader.

Kontakten är helt frivillig och pågår så länge båda parter vill att den ska pågå.

Prövotid

Se den första månaden är en slags ”prövotid” då ni träffas på försök. Sedan väljer ni om ni vill fortsätta eller avbryta kontakten.

Vad ska ni göra?

Ni ska i första hand umgås och ha roligt tillsammans och bekanta er med varandra. Som till exempel gå på promenader, ta en fika, gå på studiecirklar tillsammans och annat som ni finner roligt och intressant. En del träffas enbart för att umgås och prata. Det är ni som bestämmer – tillsammans.

Vill du söka?

  • Du måste kunna prata lite svenska.
  • Du ska vara intresserad av att träffa någon från en annan kultur för ett ömsesidigt utbyte
  • Du ska bo i Sävsjö kommun
Ansökan språkvän
Jag/vi som söker är


Vi matchar kvinna med kvinna, man med man
User information


FamiljSenast uppdaterad: 2017-11-14