Sävsjö kommunvapen

Sinnesupplevelser

Sinnesupplevelser

Vad är Sinnesstimulering? 

Upplevelser av olika slag betyder mycket för vårt välbefinnande, frisk som sjuk, med eller utan funktionshinder. För att kunna tillgodogöra sig de upplevelser som sker i vår direkta omgivning såsom fritidsaktiviteter, naturupplevelser med mera krävs ofta intakta sinnen, minne samt förmåga till abstrakt tänkande. Sinnesintryck utgör grunden för vårt känsloliv och kan liknas vid "nycklar" till våra inre rum. Ofta kan oförmåga att tolka olika intryck leda till bristande jag- och verklighetsuppfattning. Hur vi upplever oss själva, rummet runt omkring oss har stor betydelse om vi kan känna trygghet eller inte. Trygghet är en förutsättning för kommunikation, koncentration, inlärning med mera. Musik, ljud och ljuseffekter stimulerar våra sinnen och hjälper oss att finna välbehövlig inre styrka och ro.

Sinnesrummen

På Hantverkaren har vi tre olika sinnesrum med olika teman.

  • Djungelrummet
  • Havsrummet
  • Vita rummet

Här kan man lyssna på musik, titta på olika ljusspel eller få en dos dagsljus med hjälp av speciella ljusterapilampor.


Djungelrummet Amazonas

Detta rum är mörkt i grönt och blått. Med olika djungel-, natur- och basrytmer i musikstolen kan du drömma dig djupt in i djungeln. Ett porlande bubbelrör förstärker effekten av natur.

Havsrummet Oceanien

Detta rum går helt i olika nyanser av blått. Här kan du sitta och gunga eller ligga och slappna av i vattensängen. Titta på ljusspelen på väggen medan vågskvalp och delfinljud hörs i högtalarna.

Vita rummet

Detta rum är helt vitt från golv till tak. På golvet ligger mjuka golvmadrasser och kuddar. Olika ljuseffekter framträder tydligt på de ljusa väggarna. Vitt har en uppiggande effekt. Vi har två dagsljuslampor som piggar upp i vintermörkret.

Taklift finns.

Senast uppdaterad: 2016-08-08