Sävsjö kommunvapen

Ny affär i Rörvik och Sävsjö Celebration fortsätter

Tisdagen den 10 januari hade kommunstyrelsen årets första sammanträde och här kommer ett sammandrag.

Vill du veta alla beslut så kan du klicka här.PDF

Det allra viktigaste för att en bygd ska kunna utvecklas är att det finns tillgång till grundläggande service. Sedan flera år har det därför i vår kommun varit stort bekymmer att Rörvik saknat livsmedelsbutik. Men nu ska det bli ändring på det.
Länsstyrelsen, Landsbygdsmentorerna och Sävsjö kommun kommer under våren att genomföra ett samarbete som gör det möjligt att fräscha upp och iordningställa lokalen, där det också tidigare var butik. Landsbygdsmentorerna står för rådgivning och hjälp till den nya handlare som ska bygga upp den nya butiken. Länsstyrelsen finansierar investeringarna tillsammans med fastighetsägaren. Sävsjö kommun står för ett tillfälligt lånelöfte för att det ska finnas medel under renoveringstiden.

-Hoppas nu innerligt att allt ska gå i lås och att det under våren ska öppna en livsmedelsbutik i Rörvik. Sedan är det upptill Rörviksborna själva att visa engagemang för sitt samhälle genom att också handla i den nya butiken om de vill att den ska finnas kvar, kommenterar Stefan Gustafsson, kommunstyrelsens ordförande.

Under bara några veckor har en ny utvecklingsplan presenterats för Rörviksborna så väl som blivit beslut om vägplan för ny gång- och cykelväg vid bron utmed Allgunnen. Dessutom har Rörvikshus utsetts till att levererat årets hus. Roligt med alla positiva nyheter om Rörvik just nu!

Det är nu tre år som den stora festivalen Sävsjö Celebration har genomförts. Det har förstås inte varit utan bekymmer, men festivalen har blivit populär och samlade senaste året 6000 besökare. Festivalen marknadsför Sävsjö kommun på ett utmärkt sätt och förstärker än mer bilden av attraktivitet. Samarbetet med föreningslivet har därtill gett tillbaka över en halvmiljon till föreningarna som varit med och arbetat ideellt.
Hans Ihreståhl, en av nyckelpersonerna bakom festivalen, var med på kommunstyrelsen och han redovisade både de arrangemang som genomfördes under 2016 men berättade också om planerna som finns för detta år. Efter redovisning och överläggningar beslutade en enig kommunstyrelse om att utöka bidraget till 300 tusen för årets festival.

I övrigt beslutades om att kommunen ska öka engagemang och utbildning för FN:s barnkonvention. Det blev också beslut om byggnation av en ny förskoleavdelning vid Paletten i Vrigstad.

Publicerad 2017-01-11