Sävsjö kommunvapen

Trädgårdskompost

Trädgårdskompost

En trädgårdskompost är enkel att anlägga. Enklaste varianten är att lägga trädgårdsavfallet i en separat hög. Processen blir fungerande men långsam. Snabbare nedbrytning får man om man har en behållare.

Behållaren kan vara byggd av lecablock eller ihopspikad av brädor och ha någon form av lock för att hindra regnvatten från att rinna in. Blir komposten för torr bör man vattna eller ha locket öppet. Är man rädd för att få komposten besökt av sorkar och råttor kan man lägga ett skadedjurssäkert nät i botten på behållaren.

I komposten kan man lägga löv, gräsklipp, sönderdelade grenar och vegetabiliskt köksavfall som inte tillagats med mera. Förmultningen kommer att dra till sig smådjur som tillsammans med mikroorganismer och svampar ser till att nedbrytningstakten ökar.

Nedbrytningstiden ligger mellan ett halvår och ett år. Förmultningen i trädgårdskomposten tar längre tid än hushållskomposten. Detta beror ofta på brist på kväverikt avfall och ett behållaren är oisolerad. Nedbrytnigen avtal vanligen under vinterhalvåret beroende på avkylning.

Senast uppdaterad: 2018-09-11