Sävsjö kommunvapen

Jobbsökartips

Jobbsökartips

Alla började någon gång sin yrkeskarriär på ett sommarjobb. Här får du möta några personer som har anknytning till Sävsjö kommun och idag har spännande jobb. De berättar om sitt första sommarjobb och delar med sig av olika tips. Scrolla ner och du hittar dem!

Till höger kan du söka lediga jobb via Arbetsförmedlingen och läsa om vad som är viktigt att tänka på vid en anställning.

Anna Gren, kyrkvaktmästare

Jag var lite mer än tretton år när jag fick mitt första sommarjobb på sågen i Nydala som ströläggare och jag glömmer aldrig när den första lönen kom.

Jag har ingen vidare erfarenhet av att söka jobb men personligt möte skulle jag säga är det bästa. Att man åker och visar upp sig och berättar vem man är för chefen eller företaget där du söker jobb. Det skulle jag säga är tio gånger bättre än att ringa.

Foto: Alma Sandin, Sävsjö kommun 2016

Chantal Van Lierop, Basfiol- och fiolmakerska

Chantal Van Lierop bor i Stockaryd men är ursprungligen ifrån Nederländerna och jobbar som basfiol- och fiolmakerska.

Chantals första sommarjobb var i Nederländerna där hon jobbade i en affär där man kan köpa husgeråd.

Foto: Alma Sandin, Sävsjö kommun 2016

Ines Alic, Kommunikatör

Mitt första sommarjobb var på äldreboendet Bryggan i Sävsjö. Jag fick hjälpa de boende med deras vardagssysslor och jag har många minnen och bra erfarenheter med mig därifrån. 

Mitt bästa tips till dig är att vara aktiv och söka många jobb. Till slut dyker det upp.  Ring till arbetsgivaren eller åk och lämna ditt CV personligen och gör något som får dem att komma ihåg just dig. Det viktigaste av allt är att tro på dig själv, och när du väl har fått jobbet, var intresserad och visa framfötterna, så kanske det är arbetsgivaren som ringer upp dig nästa gång.


Foto: Privat

Robin Alexandersson, Snickare

Mitt första sommarjobb var på ett byggföretag i Sävsjö. Där fick jag och en annan sommarjobbare rensa upp på gården. Allt från ogräs till gamla brädor.

Mitt bästa jobbsökartips är att inte bara ringa till 2 eller 3 företag. Ring till 20 så nappar det till slut. När man väl fått tag i ett sommarjobb så gäller det att visa framfötterna och vara intresserad. Det kan värderas högre än kunskap.

Foto: Privat

Ida Olofsgård, äger och driver butik

Mitt första sommarjobb var på en Konsumbutik som jag tidigare praktiserat på. Jag minns det som igår när jag fyllde på nybakade frallor, packade upp fräscha grönsaker, tog hand om kunder...jag älskade det!

Mitt bästa tips till Dig som söker jobb är att tro på dig själv och din förmåga. Tror inte du på dig själv kommer ingen annan att göra det heller. Sen är det oerhört viktigt att göra sitt allra bästa, i stort som smått. Mitt motto? Vågar man inget, vinner man inget.

Foto: Privat

Julia Svensson, jurist

Mitt första sommarjobb var som frukostvärdinna på ett hotell. Jag var där och arbetade ideellt som servitris en gång när en bekant hade fest i hotellets restaurang och efter det frågade jag om de behövde extra personal. 

Mitt bästa jobbsökartips är att vara framåt och visa att man inte är rädd för att jobba. Hårt slit lönar sig alltid i längden. När jag sökte sommarjobb så brukade jag åka ut till arbetsplatserna och lämna mitt CV istället för att ringa. Det är alltid trevligare att träffa potentiella arbetsgivare face to face. 

Foto: Privat

Ludvig Johansson, sjuksköterska

Mitt första sommarjobb var som städare på Vrigstad Wärdshus.

Mitt bästa jobbsökartips är att ringa runt mycket till arbetsgivarna och åka runt och visa upp sig.

Ludvig Johansson, sjuksköterska

Foto: Alicia Olofsson, Sävsjö kommun 2014

David Gunnarsson, airbrush konstnär och egenföretagare

Mitt första sommarjobb var hos min farsa på Vrigstad Bygg, då var jag 13 år.

Mitt bästa jobbsökartips är att man får ligga på och ringa runt. Man får inte tro att sommarjobben ringer till dig. Det är du själv som måste ringa runt för att få ett sommarjobb. Var ute i god tid!

David målar hockeyhjälmar

Foto: Alicia Olofsson, Sävsjö kommunn 2014

Senast uppdaterad: 2018-02-21